Architect Frank van Manen van NAT Architecten in Amsterdam heeft in zijn ontwerp rekening gehouden met het karakter van de omgeving met enerzijds de grootschaligheid van de historische loods en de kleinschaligheid van de nabij gelegen woningbouw. Ook de molen De Eendracht was van invloed op het ontwerp. Zo mochten de woningen niet hoger worden dan elf meter, dat overeenkomt met de hoogte van de stelling, ofwel de omloop van de molen.
De Molenaar is bijzonder fraai gelegen; zo ligt de cluster van vijf woningen met de achtertuin direct aan de Oude Rijn. Tezamen sluiten de twee clusters met hun bergingen aan op een soort hof met een semiprivé karakter. “Het hof vormt de kracht van de twee blokken”, zegt architect Frank van Manen. “Het is een gezamenlijk terrein, dat de sociale cohesie verzorgt tussen de verschillende vormen van individuele bewoning.”
Opvallend aan De Molenaar is de materiaalkeuze: een combinatie van steen, hout en
aluminium. De bergingen, de loggia’s en de onderlaag van de woningen zijn afgewerkt met hardhout met een zeer fijne belijning, de muren zijn opgetrokken uit roodpaarse baksteen, voor de borstwering van de loggia’s is een aluminium baluster met glas toegepast en een aluminium muurafdeksysteem. De opstaande zijden van de loggia’s zijn afgewerkt met aluminium zetwerk. De ramen zijn voor de afwatering gedetailleerd met aluminium waterslagen en de bijna twee meter brede uitbouw op de begane grond is afgewerkt met aluminium boeiboorden.
Frank van Manen: “Beide blokken zijn op dezelfde eenduidige manier gedetailleerd om de grootschaligheid te benadrukken. De combinatie van materialen, zoals hout en aluminium, zorgt voor een prettige contrastwerking, terwijl er tegelijkertijd een soepele overgang plaatsvindt. Zo hebben de waterslagen en boeiboorden dezelfde grijze kleur als de houten kozijnen, die grijs zijn geschilderd in de schaduwkleur van de ramen."
Ook de roodpaarse baksteen blijkt een weloverwogen keuze te zijn geweest. Deze robuuste steen kenmerkt zich door een blauwe gloed, waardoor er een vloeiend samenspel ontstaat met het aluminium. Over de toepassing van aluminium als detaillering zegt Frank van Manen “dat met een minimum aan aluminium maximaal resultaat kan worden bereikt. Als voorbeeld noemt hij de afwerking van delen van het dak met een daktrim van aluminium, hoewel hij echter de voorkeur gaf om de volledige dakrand te voorzien van een aluminium muurafdekker. “Een ander voorbeeld is dat ik het liefst zoveel mogelijk glas gebruik met zo min mogelijk kozijn. Ook hiervoor is aluminium geschikt omdat je bijzonder rank kunt detailleren.”
De elf woningen verdeeld over twee compacte clusters zijn dit jaar in Alphen aan den Rijn opgeleverd. De Molenaar vormt een toonbeeld van geslaagde binnenstedelijke ontwikkeling, waarbij ontwerp eigenlijk naadloos in de omgeving past. Een complex vol ogenschijnlijke tegenstrijdigheden: contrasterende materialen, die tegelijkertijd een samenspel vormen, kleinschalig wonen in een complex met een grootschalige uitstraling, de individuele invulling van de woningen als natuurlijke tegenhanger van het gemeenschappelijke hof. Knap gedaan!