Toch klopt dat niet helemaal, want Peter Hopman is in dat rijtje van vijf een vreemde eend in de bijt. Hij is namelijk geen architect, maar een topdesigner, die creativiteit vaak opvallend verrassend weet te combineren met een grote mate van betrokkenheid bij de dingen die hij doet. Hoewel vrijwel alle woningen zijn voorzien van aluminium dak- en gevelafwerking, belichten we een specifiek ontwerp van Hopman, vooral vanwege zijn onconventionele benadering.
Hopman is onder meer de bedenker van de letterreeks ‘Traan Laten’, die op het voormalige Centraal Station van Rotterdam prijkte ten tijde dat deze werd afgebroken. Traan Laten werd geformeerd met de originele letters van het woord Centraal Station. Oog voor verrassing kan de topdesigner niet ontzegd worden. Hopman ontwierp twee soorten woningen voor het project 23van5, waarin aluminium detaillering is toegepast in de vorm van de gemoffelde of blank geanodiseerde muurafdekkappen en waterslagen.
Zijn aandeel in het project is prominent. Hij heeft drie van zijn woningen ontworpen als omgekeerd woonhuis. Hopman: “Je komt eigenlijk binnen ‘op zolder’. De onderste woonlaag heeft de functie van zolderverdieping, terwijl op de bovenste woonlaag het woongedeelte en de keuken zich bevinden. Op de laag ertussen zijn de slaapkamers gesitueerd. Op deze manier maken de bewoners optimaal gebruik van de omgeving, doordat de bovenverdieping een fraai uitzicht biedt op het park, de waterpartijen en het vrije boerenland.”
De Huistuin, zoals de omgekeerde woning wordt genoemd, is ontworpen van binnenuit. “De mens met zijn beleving staat centraal”, zegt Hopman hierover. “Als je kijkt naar de Huistuin dan bieden de grote raampartijen op de woonetage aan zowel de straat- als aan de waterzijde riant uitzicht, terwijl de ramen van de slaapkamer en badkamer aan de straatzijde veel meer privacy bieden. De slaapkamer aan de waterzijde heeft die privacy veel minder nodig. De raampartijen zijn daarom ook groter.”
De tuin bevindt zich op het dak, dat ook ’s winters benut kan worden dankzij een serre (kas) die Hopman in zijn ontwerp heeft meegenomen. De daktuin wordt beëindigd met een houten, antracietkleurige borstwering, die voorzien is van een aluminium muurafdeksysteem, dat naadloos aansluit op de totale beleving van het pand: modern en enigszins excentriek. Bovendien is de keuze voor duurzame materialen, zoals aluminium, steeds meer gemeengoed. Ook de waterslagen zijn in aluminium uitgevoerd, waardoor er een eenduidig evenwicht ontstaat in detaillering. Peter Hopman: “Aluminium is weliswaar een keuze geweest van de opdrachtgever, maar wel een keuze waar ik blij mee ben. Het past heel goed bij het ontwerp en de antracietgrijze kleurstelling van de woningen."