Amersfoort, Eemerald

Land: Nederland
Plaats: Amersfoort
Projectnaam: Eemerald
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Heilijgers bouw BV (AMERSFOORT)
Architect:
ZEEP architects and Urban Designers (AMERSFOORT)

Behalve een esthetische kant heeft aluminium detaillering van Roval ook een praktische en functionele kant. Dit is bijvoorbeel het geval bij Wooncomplex Eemerald in Amersfoort, een creatie van Zeep Architects and Urban Designers. Deze markante blikvanger bestaat uit 36 luxe appartementen, enkele penthouses, een negen meter hoge glazen commerciele plint en een ondergrondse parkeergarage. Roval zorgde onder meer voor de aluminium muurafdekkappen en waterslagen. Architect Jan Poolen hierover: "Er zijn plekken aan het gebouw die je moeilijk kunt bereiken. Voor onderhoud bijvoorbeeld. Het is daarom van extra belang om een onderhoudsarm materiaal te kiezen. Dan kom je al gauw uit bij aluminium."

Robuust maar aanraakbaar

Het is een markante blikvanger. Je kunt er niet omheen zonder op te kijken. Ook al doe je nog zo je best om het te negeren. Lukt niet. En waarom zou je ook. Wooncomplex Eemerald is daarvoor veel te interessant. Het gebouw aan het Amersfoortse Eemplein bestaat uit 36 luxe appartementen, enkele penthouses, een negen meter hoge glazen commerciële plint – waarin waarschijnlijk een restaurant zal worden gevestigd –  en een ondergronds parkeergarage.

Tot zover de feitelijke constatering. Eemerald is echter meer dan een opsomming van functies. Het is een statement, een baken in de omgeving. Ontworpen door Jan Poolen van ZEEP Architecs and Urban Designers , die samen met zijn collega’s Bram van Borselen en Jeroen Pot een verrassend dynamisch gebouw heeft doen ontstaan. In nauwe samenwerking met vastgoedontwikkelaar Heilijgers overigens, die bij monde van directeur Guillaume Chevalier heeft laten weten: “Dit gebouw is een feest en het was een uitdaging om te bouwen.”

Gesamtkunstwerk

Jan Poolen: “De dynamiek van Eemerald wordt veroorzaakt door onder meer de hoogteverschillen en de versnijdingen in de massa. Het gebouw bestaat uit twee oplopende stenen volumes gescheiden door een groene houten binnentuin. Geen enkel appartement is hetzelfde. Door de variatie is het een soort gesamtkunstwerk geworden. De appartementen zijn overigens zo ontworpen dat elke afzonderlijke woonunit maximaal kan profiteren van zonlicht. Ook de zichtlijnen zijn belangrijk. Vanuit elk appartement kijk je op de Eem.”

Om dat uitzicht te bevorderen zijn grote raampartijen toegepast, die bovendien voor veel binnenvallend licht zorgen. De hoger gelegen verdiepingen hebben natuurlijk het fraaiste uitzicht. Spectaculair te noemen zelfs. Je kijkt op het centrum, de eeuwenoude Koppelpoort, je ervaart de levendigheid op het water en langs de kade en je hebt zicht op het Oliemolenkwartier, het creatieve hart van Amersfoort. En dat allemaal tegelijkertijd.

Doorsnijding

Eemerald heeft niet alleen wat wooncomfort betreft veel te bieden. Ook in esthetisch opzicht onderscheidt het gebouw zich. In positieve zin uiteraard. Poolen: “Van groot belang daarbij is het doorsnijden van het gebouwvolume. Dwars door het hart meandert een grote secuur waarin het zonlicht vrij spel heeft. De ronde vormen omsluiten een binnentuin en contrasteren met het hoekige stenen gebouwvolume. De zachtere vormen zorgen er bovendien voor dat elk raam in dat middenstuk zicht heeft op het water.”

Poolen heeft ervoor gekozen om de zachtere ‘binnenwereld’ te voorzien van een daktuin als verbindend element tussen de twee gebouwdelen, en natuurlijke materialen, zoals hout. De robuustere ‘buitenwereld’ is opgetrokken uit metselwerk. Robuust maar aanraakbaar. Deze tactiliteit wordt mede veroorzaak door de speciaal voor dit project ontworpen lichte gevelsteen, die prima aansluit op de wit gestuukte loggia’s.

Het middenstuk bestaat uit een daktuin, die aan weerszijden omheind wordt door de met hout beklede gevels. De daktuin is exclusief toegankelijk voor de bewoners van Eemerald. De rechte ramen volgen de rondingen van de gevel. De aluminium waterslagen zijn daarom voorzien van een overstek, die afhankelijk van de richting van de ronding, taps of wijd uitloopt.

Aluminium detaillering

Er is gekozen voor aluminium kozijnen. Als dakrandafwerking zijn aluminium muurafdekkappen toegepast. Aluminium muurafdeksystemen zijn ook te vinden op de stenen borstweringen aan onder meer de Eemzijde van het gebouw. Deze muurafdeksystemen zijn voorzien van aluminium balustersystemen, die blind en schroefloos in de muurafdekkap zijn bevestigd.

De keuze voor aluminium detaillering is volgens de architect niet uit de lucht komen vallen: “Er zijn plekken aan het gebouw die je moeilijk kunt bereiken. Voor onderhoud bijvoorbeeld. Denk aan de ronde gevels in het hart van het volume. Het is daarom van extra belang om een onderhoudsarm materiaal te kiezen. Dan kom je al gauw uit bij aluminium. Aluminium is sowieso een mooi materiaal. Je kunt er mooi strak mee detailleren.