De multifunctionele accommodatie (MFA) in plangebied Oude Tol in Reeuwijk vormt een baken in de wijk in zowel maatschappelijk als architectonisch opzicht. De MFA herbergt maar liefst drie basisscholen, een peuterspeelzaal en een kinderdagverblijf met daarboven twintig appartementen en zes penthouses. De appartementen liggen zo’n acht meter boven het eerste maaiveld.
Architecten Herre Plantinga van Bonnemayer Architecten en Frank Willems van architectenbureau WillemsenU hebben dit project in een samenwerkingsverband A50 via een Europese aanbesteding uiteindelijk naar zich toe getrokken. Herre Plantinga
“Op het tweede maaiveld is een gemeenschappelijk terras met een levensgrote architectonische plantenbak, een tuin op stand. Het terras is ingericht met natuursteen, hout en veel groen. Het is een soort tweede begane grond, waar alle appartementen met hun voordeur aan grenzen. Een aangename ontmoetingsplek met banken, die overigens alleen voor bewoners toegankelijk is. De tuin op stand is afgewerkt met een meegolvend aluminium muurafdeksysteem. Aluminium is een bewuste keuze geweest. Het is een esthetisch mooi product en het heeft doordat aluminium onderhoudsarm is, een positief effect op de hoogte van de exploitatiekosten.”
Het gehele complex refereert aan het waterrijke gebied, geënt op het slagenlandschap. Een slagenlandschap is een landschap, waarbij de verkaveling volgens een bepaald patroon heeft plaatsgevonden en wordt gekenmerkt door smalle, lange percelen met daartussen water. Het muurafdeksysteem heeft de vorm van een watergolf, maar het meest opvallende element dat refereert aan het landschap is wel het schip in de hal van de MFA. “Dit schip vormt een imposant element van de entreepartij en omvat ook enkele gebruiksruimtes. Ook hebben we de haven van Reeuwijk, waar de bewoners van de penthouses direct zicht op hebben, nadrukkelijk bij het ontwerp betrokken. Bij de prijs van de appartementen is ook een ligplaats in de haven inbegrepen.
Het complex ligt aan de Breevaart, dat gekenmerkt wordt door een prettige vaardrukte. De appartementen en de penthouses hebben een aangenaam uitzicht over de omgeving, die uitsluitend laagbouw kent. Hierdoor strekt het uitzicht aan de andere kant van het gebouw tot aan de Reeuwijkse Plassen. Onder het gebouw bevindt zich de grote parkeergarage met binnenvallend daglicht. Hier is ook de tweede berging van de woning gesitueerd. De twee werelden van de multifunctionele accommodatie zijn weliswaar gescheiden van elkaar, maar tegelijkertijd geïntegreerd. “Dat maakt het wonen er uniek”, zegt Herre Plantinga. “Overdag heerst er een levendige bedrijvigheid door de scholen, de kinderopvang en de peuterspeelzaal en ’s avonds is het er heerlijk rustig. Dit wordt door de bewoners als zeer prettig ervaren. De scholen hebben hun eigen zijentree, terwijl de bewoners aan de voorzijde binnenkomen."
Het gebouw heeft een verrassende architectuur door enerzijds de diversiteit in vorm en anderzijds door de toepassing van verschillende materialen. Door de diepliggende appartementen, de variatie in glaspartijen en het gebruik van contrastrijke kleurstellingen wordt eentonigheid voorkomen en ontstaat er een levendig, dynamisch beeld. Herre Plantinga heeft een voorkeur voor natuurlijke materialen: “In het gebouw is veel natuursteen verwerkt, hout, maar ook aluminium. De eerste twee lagen worden gekenmerkt door een bruine metselsteen, waarin per school een nuance is aangebracht, zodat de scholen op bescheiden wijze hun eigen identiteit behouden. De twee lagen daarboven kennen eveneens bruin metselwerk, maar ook gestuukte gevels, waarop de aluminium waterslagen naadloos aansluiten. Voordeel van aluminium profilering is dat het een verfijnde vorm van afwerking is. Aluminium is een flexibel materiaal; wat je in je hoofd hebt, kun je maken. Dat is de reden waarom we voor de verschillende muurafdeksystemen niet voor beton, maar voor aluminium hebben gekozen, dat in verschillende kleuren is toegepast. De natuurlijke uitstraling spreekt me aan.”