Aluminium past als eigentijds materiaal goed bij de signatuur van deze woningen, vanwege de maximale vormbaarheid, de esthetische kwaliteiten en het duurzame karakter.
Het ontwerp, of liever de ontwerpen, zijn van de hand van Paul Michielsen van Michielsen Architecten uit Baarle-Nassau.
Hoewel er een duidelijke synergie bestaat tussen de villa’s, worden de gebouwen gekenmerkt door een eigen identiteit: “De ene villa is rank en transparant; de andere villa juist robuust en meer gesloten. We zijn met de bewoners en het bouwteam een jaar bezig geweest met het ontwerp. De volumes zijn tot stand gekomen uit één vormconcept met elk een eigen signatuur. Dat maakt de woningen ook spannend en bijzonder.”
De eigentijdse vormgeving – de architect gebruikt liever niet de term ‘modern’ – is op het eerste gezicht het meest opvallend. Dieper inzoomend zorgt deze vormgeving in combinatie met de contrastwerking in kleuraccenten en materiaalgebruik voor een stevige balans. Beide woningen zijn voorzien van gevelisolatiesystemen, afgewerkt met wit stucwerk. Daar waar bij het robuuste volume de toepassing van padouk, een rode Afrikaanse houtsoort, bijna gewelddadig zorgt voor een onderbreking van het ritme, heeft Michielsen bij de andere villa gekozen voor een grijze natuursteen. Bij deze laatste villa is de verdieping 30 graden gedraaid ten opzichte van de onderste bouwlaag, waardoor er een forse overstek is ontstaan. Het bijzondere contrast hieraan is dat juist deze disbalans zorgt voor een esthetisch evenwicht.
Over de toepassing van materialen is Paul Michielsen duidelijk: “Ik heb een nadrukkelijke voorkeur voor natuurlijke materialen boven kunststofoplossingen. Steen, hout, maar ook aluminium. Aluminium past als eigentijds materiaal goed bij deze woningen. Het is vormbaar en bovendien duurzaam, een van de belangrijkste uitgangspunten in de hedendaagse bouw. Beide villa’s zijn ook voorzien van een duurzaam groendak.”
Aluminium levert een belangrijke bijdrage aan de beleving van de villa’s. Zo is bij de ranke villa op het mossedumdak een vloeiende overgang gecreëerd tussen de aluminium dakrand en een muurafdeksysteem. Het mossedumdak loopt uit in een smal gedeelte, waardoor de ruimte te beperkt was voor de grindstrook, een groenstrook en de daktrim. Michielsen: “Er zou dan teveel detaillering plaatsvinden op een te klein oppervlak. Daarom hebben we gekozen voor een esthetische oplossing: op het smalle gedeelte is een muurafdekkap gekomen met louter en alleen de grindstrook. Een fraai stukje maatwerk in zetwerk dat zorgt voor een rustig beeld van binnenuit.”
Naast de aluminium dakrand op beide woningen zijn ook de waterslagen en kozijnprofielen van aluminium, waarvoor de RAL-kleuren signaalwit en bazaltgrijs zijn toegepast. Dit geldt ook voor de detaillering op de borstweringen, waarvoor de architect gekozen heeft voor muurafdeksystemen. “De keuze voor aluminium heeft ook een pragmatische kant met betrekking tot de garanties en advisering. Dat is binnen het gehele bouwproces prima verlopen”, zegt Michielsen. “Je hoeft daardoor voor volgende projecten niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden.”