Tilburg, MFA De Symfonie, Eilenbergstraat

Land: Nederland
Plaats: Tilburg
Projectnaam: MFA De Symfonie, Eilenbergstraat
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Utiliteitsbouw

Aannemer:
Hurks BV (EINDHOVEN)
Architect:
Rinus Roovers Architect BV (BREDA)

HET GEBRUIK VAN ALUMINIUM IS EEN NATUURLIJKE KEUZE

Integendeel, architect Rinus Roovers van Spring Architecten uit Rotterdam heeft MFA Quirijn vanuit een duidelijke gebruikersfilosofie ontworpen. Het gebouw ligt op de voormalige locatie van basisschool De Sleutel. Het park speelde een belangrijke rol in de visie van de architect: “De multifunctionele accommodatie vormt een overgang naar de wijk. Het gebouw heeft een open structuur, die wordt gekenmerkt door verregaande transparantie, die vooral in de centrale hal tot uiting komt. Je haalt op die manier buiten naar binnen. Ook de organische vormgeving en de asymmetrische lobben refereren aan het park. Dit wordt ook nog eens versterkt door het groendak van het hoofdgebouw. De MFA bestaat uit een hoofdgebouw, een ontvangsthal en twee lobben, die als reusachtige staartvinnen aan de ontvangsthal vastzitten.

“Hoewel het één complex is, geven de gebruikers ‘hun’ ruimte een eigen identiteit. In de ontvangsthal heerst grote activiteit. Vanuit de hal, het bindende hart van het gebouw, zijn alle ruimtes bereikbaar. In de lobben zijn twee basisscholen gehuisvest. Verder is er plaats voor een afdeling van Amarant (verstandelijk gehandicapten), een jeugdhonk en een nieuw wijkcentrum voor de wijken Heikant en Quirijnstok. Bijzonder is ook de kinderopvang, zodat kinderen die in de MFA naar school gaan, na schooltijd hiervan gebruik kunnen maken,” aldus Roovers. 

Ruimtelijkheid

Het gebouw kenmerkt zich door veel ruimtelijkheid. De diverse geel- en groentinten passen goed bij de omgeving. Ook in de materiaalkeuze komen organische aspecten naar voren. “Er is veel hout gebruikt, hetgeen de multifunctionele accommodatie op een natuurlijke wijze warmte geeft. Ook het gebruik van aluminium is een natuurlijke keuze. En een keuze voor duurzaamheid, wat past bij de eisen die de opdrachtgever stelde; aluminium is vrijwel onderhoudsvrij, een belangrijk aspect in de exploitatiekosten. Voor de dieper liggende ramen, die de plasticiteit benadrukken, is gekozen voor aluminium waterslagen en in diverse kleuren gemoffelde dagkanten. Ook voor de pui van de ontvangsthal – een vliesgevelconstructie – is aluminium profilering toegepast om de transparantheid te benadrukken. Deze vormtaal is doorgetrokken naar de dakrandafwerking in de vorm van rechte en gesegmenteerde muurafdekkappen. De eenduidige materiaalkeuze maakt het gebouw krachtiger; het moet geen kakofonie van materialen worden.”