Het project Allure aan de Amstel in Uithoorn is wat lastig te duiden. De 45 appartementen verdeeld over drie blokken, hebben iets weg van historische grachtenpanden, maar zijn tegelijkertijd modern en strak. Strak, maar uiterst gevarieerd. Ze ademen een retro-achtige sfeer, maar voldoen tegelijkertijd aan het predicaat ‘tijdloos’. Ach, hoe dan ook, bijzonder is het zeker. Dat geldt ook voor de locatie van dit plandeel, dat deel uitmaakt van de nieuwe woonwijk Vinckebuurt. Allure aan de Amstel ligt zowel aan de rand van het centrum van Uithoorn als aan de Amstel. En allure heeft het zeker. Dat vinden ook Danny Kok, architect bij TBE-ZA architecten en ingenieurs uit Volendam, en mede-eigenaar Bert Verweij, die deel uitmaakten van het ontwerpteam.
Danny Kok: “Het huidige ontwerp is voortgekomen uit een eerste ontwerp dat een veel klassiekere uitstraling had. Bij nader inzien paste het beter om er juist een tijdloos accent aan te geven, zonder de verbinding met het verleden te verliezen. Klassieke details hebben we juist achterwege gelaten, maar toch refereert het aan de historische omgeving van Uithoorn.” “En”, zo vult Bert Verweij aan, “we hebben Allure aan de Amstel een statige uitstraling mee willen geven. Zonder overigens een massaal gebouw te willen neerzetten. De massaliteit wordt doorbroken door de verschillende gevels, die doen denken aan de klassieke grachtenpanden, zoals je die in Amsterdam vindt.” Een bijzonder geslaagd ontwerp, waar je met plezier naar kijkt. Het levendige karakter wordt niet alleen bepaald door de verschillende soorten gevels, hoogtes en vormen, maar ook door het diverse materiaal- en kleurgebruik.
Allure aan de Amstel is alzijdig vormgegeven met een bijna 360-gradenoriëntatie. Dat betekent bovendien dat alle appartementen uitzicht hebben op de Amstel. De andere zijde heeft verbinding met de wijk. Je kunt daardoor niet spreken van een voorkant of achterkant. Anders dan bij de zeventiende-eeuwse grachtenpanden in Amsterdam is het complex voorzien van een parkeerkelder.
Kenmerkend is de verscheidenheid aan gevels. “Hierdoor zijn er ook veel verschillende platte gronden ontstaan”, vertelt Danny Kok. “Verschil lende appartementen met eigen kwaliteiten. Het zijn in totaal 45 appartementen, waarvan er ongeveer 28 verschillend zijn.” “Dat maakt het complex uniek”, zegt Bert Verweij hierover. “Het heeft iets verrassends.”
Ook wat betreft materialisatie is er gekozen voor moderne materialen. Danny Kok: “Hierbij speelde mee dat we wat materiaalgebruik betreft het eigentijdse karakter konden benadrukken. Je komt dan uit op een strakkere detaillering, zoals aluminium waterslagen en muurafdekkappen, die her en der ook nog eens voorzien zijn van aluminium balustersystemen. Er zijn twee soorten baksteen toegepast, sommige gevels zijn voorzien van stucwerk, je vindt er zinken afwerking, kortom, een levendige combinatie van hoofdzakelijk onderhoudsarme materialen.”
De keuze voor aluminium detaillering, die veelvuldig is toegepast, heeft volgens Bert Verweij te maken met het duurzame karakter van het materiaal: “Het onderhoudsarme aspect is belangrijk. Je kunt er bovendien erg strak mee detailleren. Daarnaast sluiten de aluminium waterslagen door het speciale kopschotje, en de muurkappen door het maatwerk stucbakje, prima aan op het stucwerk. Ze zijn overigens ook goed te combineren met de kunststof kozijnen, waar een lichte glittering in zit. Dat ga je niet combineren met houten kozijnen of geglazuurde stenen raamdorpels bijvoorbeeld.”