Je ziet het er niet aan af, maar de nieuwbouw van het Medisch Opleidingscentrum van zorgverlener Top-Care op het oude kazerneterrein van de Koninklijke Marechaussee in Venlo stond er binnen een goed half jaar, althans de gevels en het dak. Deze vorm van snelbouw is te danken aan de keuze die Bart Smeets van Verheijen Smeets Architecten heeft gemaakt voor een staalconstructie en toepassing van cellenbeton, waarmee de wanden en dak zijn opgetrokken. Het nieuwe centrum van Top-Care richt zich op re-integratie en revalidatie.
Bart Smeets heeft in zijn esthetisch fraaie ontwerp nadrukkelijk rekening gehouden met de parkachtige omgeving en met het bestaande monumentale hoofdkantoor van Top-Care, dat op dit moment wordt gerenoveerd. Het hoofdkantoor is door middel van een verbinding aan de nieuwbouw gekoppeld. Om een goede doorkijk naar het park te behouden, heeft het nieuwe centrum een wigvorm. “De vorm is in lijn met de omliggende bebouwing”, zegt Bart Smeets. “Het gebouw is strak vormgegeven met gestucte wanden en loopt van negen meter hoog aan de brede kopse kant af naar vier meter aan de smalle kant. Je kijkt van de smalle kant tegen het mossedumdak. Hierdoor integreert het gebouw met zijn groene omgeving.”
Door het zicht op het groendak is de afwerking van de dakrand een belangrijk esthetisch aspect geworden. Bert Smeets: “Die afwerking bestaat uit aluminium muurafdekkers, die een zeer strak aanzicht bieden. Dat moet ook wel, want het is niet fraai als de dakrandafwerking zich een weg naar boven slingert. De muurafdekkers hellen bovendien iets naar binnen, zodat de afwatering via het dak verloopt en niet via de gevel. Je kunt je voorstellen dat op een strakke wit gestucte gevel geen lekstrepen moeten ontstaan. Ook voor de afwerking van het dakterras is gekozen voor aluminium muurafdekkers, voorzien van aluminium balusters. Aanvankelijk had ik in het ontwerp voor een andere oplossing gekozen, maar op advies van de aannemer hebben we uiteindelijk de voorkeur gegeven aan aluminium muurafdeksystemen, vooral omdat de baluster zodanig in de kap is verwerkt dat er geen lekkage kan ontstaan. Door de blinde bevestiging wordt het zo een mooi strak geheel. Ook zijn hier speciale eindstukken vervaardigd, die voor een waterdichte aansluiting op het stucwerk zorgen.”
Karakteristiek voor het nieuwe reintegratie- en revalidatiecentrum van Top-Care is de open glaspartij. Deze glaspartij loopt bijna vanaf maaiveldhoogte aan de smalle kant van de wigvorm met de daklijn mee naar boven. De gevel onder deze glaspartij is voorzien van smalle verticale ramen, die aan de binnenzijde van de gevel zijn gezet. Zo wordt door de invallende positie van de ramen de dikte van de gevel van 34 centimeter benadrukt. De smalle ramen onderbreken de horizontaliteit van het gebouw en geven bovendien een gevoel van privacy. Ook hier is gekozen voor aluminium detaillering in de vorm van waterslagen. De monumentale KMAR-kazerne, die de hoofdentree vormt van het Top-Care complex, is door middel van een gang verbonden met de nieuwbouw. Op dit moment wordt het gebouw gerenoveerd en ook hier is Verheijen Smeets Architecten bij betrokken. Het is bijzonder om te zien dat de architect de nieuwbouw zo goed weet te integreren met deze bestaande, historische bouw. Combinatiedesign met oog voor het verleden en kijk op de toekomst.