Volgens de opdrachtgevers was het een voordeel dat architect Peter van Noort van het Bredase architectenbureau P.J. van Noort geen specifieke ervaring had met het ontwerpen van clubgebouwen op golfterreinen. Een onbevangen en open blik zouden wel eens uit kunnen monden in een niet-conventioneel resultaat. En dat is precies wat het clubgebouw van golfbaan De Kroonprins in Vianen is geworden: onalledaags, modern, architecturaal en duurzaam.
Een van de grote uitdagingen was volgens de architect hoe het clubgebouw in de omgeving te integreren: “Voor de hand liggend was om één bouwlaag te creëren, maar dan mis je heel wat moois, zoals zicht op het Merwedekanaal en het golfterrein. Daarom hebben we gekozen voor twee bouwlagen. De bovenste laag biedt een weids uitzicht en uitzicht op de belangrijke holes 1 en 18. Hier zijn ook de mooie ruimtes gesitueerd. De toplaag lijkt te zijn omhooggeduwd. Door de toepassing van veel glas wint de structuur aan transparantie en biedt fraaie vergezichten.”
Van de buitenkant is weinig te zien van het forse volume van het landschappelijke gebouw. Dat komt mede doordat het clubgebouw is voorzien van een groendak. Daardoor lijkt het optisch gezien alsof de constructie met groen en al vanonder het maaiveld omhoog is gestuwd. Door de toepassing van een sedumlaag voor de onderliggende bouwlaag past het clubgebouw met geïntegreerde driving range naadloos in de omgeving. “Er is veel aan het directe zicht onttrokken”, zegt Van Noort. “De opslagruimte, waar plaats is voor zo’n dertig golfkarretjes zie je niet. Dat geldt eveneens voor de lockerruimte. Ook de installaties zijn onzichtbaar. In het centrum van het schuinoplopend dak is namelijk een soort bak gesitueerd, die plaats biedt aan de installaties en zonnepanelen. Hierin is ook een lichtstraat aangebracht.”
Het clubgebouw is met aandacht voor duurzaamheid gebouwd: koude- en warmtewinning uit de grond, zonnepanelen op het dak, de toepassing van groendaken voor isolatie en hemelwaterregulering en het gebruik van duurzame materialen.
Zo is voor de overstek, die er tevens voor zorgt dat de warmtelast beperkt wordt, aluminium detaillering toegepast in de vorm van aluminium muurafdekkappen, boeiboordbekleding en aluminium plafondplaten. Van Noort: “Aluminium is onderhoudsarm en dat is een prettige bijkomstigheid, maar dat is niet de enige reden. De toepassing van sedumdaken zorgt voor extra druk op de constructie. Om gewicht te besparen hebben we ook gekeken naar de materialisatie. Aluminium is immers licht van gewicht en daarom een logische keuze. Daarnaast kun je met aluminium fijn detailleren, je ziet de naden van de aluminium beplating nauwelijks die onvermijdelijk zijn om een grote lengte te kunnen overbruggen. Ook in esthetisch opzicht draagt aluminium bij aan het ontwerp, dat gekenmerkt wordt door een strakke belijning.”